Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.
Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Milan Houser | Přitažlivost

14.06.2024 10:00 - 08.09.2024 18:00
Oblastní galerie Liberec
Ukázat akci na mapě
  • Dnes končí
  • Výstava

Milan Houser je výraznou tváří naší soudobé neštětcové malby se zřetelnými přesahy do konceptuálních poloh uměleckého vyjádření. Jeho tvorba je prodchnuta experimenty s rozličnými materiály, syntetickými laky a rozpouštědly, kovovými i nekovovými příměsemi nebo s využitím fyzikálních zákonitostí, které pak často ovlivňují finální vzhled jeho prací. Lak je v tomto pojetí nezaměnitelné médium, které Houser vrství, míchá i nechává samovolně stékat v postupně schnoucích vrstvách jednotlivých obrazových ploch. Vznikají tak charakteristické monumentální obrazy, kde zásahy umělce a vliv přírodních jevů působí ve vzájemné neočekávané interakci.

 

Lak má malé povrchové napětí a vše, co na jeho ještě nezatvrdlý povrch spadne, hned klesne ke dnu, utopí se v něm. Rychle se na něm ale udělá škraloup, ze kterého lze prach snadno stírat. Vmíchané pigmenty v laku pod škraloupem neustále cestují a obraz mění svůj charakter. Částečky v jednotlivých vrstvách “probublávají“ nahoru a dolů a oku diváka se mohou zviditelnit až po mnoha týdnech. Moje práce tak probíhá ve zvláštním časovém režimu. Klasický malíř udělá stopu štětcem a hned vidí výsledek. Já naleju lak a až po měsících nebo letech se dozvím, jak bude obraz vypadat.

. . .

Rád mluvím o technologii vzniku svých obrazů, o fyzikálních a chemických procesech, které v nich probíhají. Baví mě vymýšlet metody, jak tyto procesy pochopit a využít při vzniku uměleckého díla. Trochu si hraju na vědce, využívám omyly, neustále se nechávám překvapovat. O významech se mi ale mluví hůř. Spíš mě zajímá poslouchat, co si o výsledných obrazech myslí ostatní, co všechno v nich dokážou vidět.

(Z rozhovoru Tomáše Pospiszyla s Milanem Houserem, Gravitační malba MH 2020)

Čas konání

Pondělí zavřeno
Úterý 10–18 hodin
Středa 10–18 hodin
Čtvrtek 10–20 hodin
Pátek 10–18 hodin
Sobota 10–18 hodin
Neděle 10–18 hodin 

Vstupné

Stálé expozice dobrovolné vstupné

Velké výstavy / výstavní sezona 160 Kč
Snížené 100 Kč
Rodinné 350 Kč


Malé výstavy / mimo výstavní sezonu 80 Kč
Snížené 50 Kč
Rodinné 170 Kč


Doprovodný program: 30 Kč/žák
Komentovaná prohlídka: zdarma po zakoupení vstupného
Roční vstupenka: 450 Kč (osobní), 800 Kč (rodinná)

Společná vstupenka do vybraných kulturních institucí: eLpass Grande | eLpass (zooliberec.cz)

Adresa a kontakt

Oblastní galerie Liberec

Masarykova 723/14, 460 01 Liberec

+420 485 106 321

Podělte se o událost s přáteli Sdílet na Facebooku

Podobné akce v okolí