Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.
Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Horizont hory: Krajina pod Ještědem

14.06.2024 10:00 - 29.09.2024 18:00
Oblastní galerie Liberec
Ukázat akci na mapě
  • Výstava

Ještěd jako hora, která vystupuje na horizontu celého kraje, byl vždy důvěrně spjat s identitou místní krajiny. Sopečný původ, spolu s drsným horským podnebím, vytvářejí nezapomenutelnou kombinaci, která vybízela k výtvarnému zpracování autory spjaté s regionem, ale zdaleka nejen je.

Na pozadí ještědské siluety se rozehrává životní a umělecký příběh malířů a grafiků, kteří se místní krajinou zabývali a zabývají. Před druhou světovou válkou se čeští a němečtí výtvarníci znali, pracovali vedle sebe a částečně i pospolu. Drama druhé světové války vytváří nejprve tuhý řád, který později překryje poválečný chaos. Po druhé světové válce zůstávají v Liberci jen výtvarníci čeští a v současnosti se námětem ještědské krajiny zabývají umělci, kteří téma zpracovávají se svými osobitým přístupem.

Výstava zahrnuje práce od nejstarších grafik 19. století až po současnost. Ze současných výtvarníků představíme tvorbu Jany KasalovéJiřího KubovéhoSvatopluka Klimeše a Jiřího Dostála.

Materiálová skladba je různorodá, od olejomaleb přes grafiku po kresby. Ve spolupráci se Städtischen Museen Zittaubudou vystaveny také obrazy německých autorů, se kterými horizont této hory sdílíme. Spolupráce se Severočeským muzeem vnese do výstavy akcent na užitou tvorbu, konkrétně na nejstarší fotografické pohlednice a užitou grafiku 19. stol. Za žitavské muzeum je autorem textů jeho ředitel Peter Knüvener, za Severočeské muzeum pak kurátorka sbírky fotografie a pohlednic Anna Dařbujanová a kurátorka sbírky grafiky Petra Štovíčková.

Výstava je volně spojena s výročím sto let od narození Karla Hubáčka, zakladatele architektonické kanceláře SIAL a tvůrce horského hotelu a vysílače na Ještědu.

Oblastní galerie Liberec na výstavě spolupracuje se Städtischen Museen Zittau a se Severočeským muzeem v Liberci. 

Čas konání

Pondělí zavřeno
Úterý 10–18 hodin
Středa 10–18 hodin
Čtvrtek 10–20 hodin
Pátek 10–18 hodin
Sobota 10–18 hodin
Neděle 10–18 hodin 

Vstupné

Stálé expozice dobrovolné vstupné

Velké výstavy / výstavní sezona 160 Kč
Snížené 100 Kč
Rodinné 350 Kč


Malé výstavy / mimo výstavní sezonu 80 Kč
Snížené 50 Kč
Rodinné 170 Kč


Doprovodný program: 30 Kč/žák
Komentovaná prohlídka: zdarma po zakoupení vstupného
Roční vstupenka: 450 Kč (osobní), 800 Kč (rodinná)

Společná vstupenka do vybraných kulturních institucí: eLpass Grande | eLpass (zooliberec.cz)

Adresa a kontakt

Oblastní galerie Liberec, příspěvková organizace
Masarykova 723/14, 460 01 Liberec
+420 485 106 325

Podělte se o událost s přáteli Sdílet na Facebooku

Podobné akce v okolí