Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.
Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Horolezecká fotografie Karla Vlčka 

17.09.2021 9:00 - 07.11.2021 11:00
Muzeum Českého ráje v Turnově
Ukázat akci na mapě
  • Výstava

Karel Vlček – horolezec, fotograf, cestovatel a dokumentarista, osobnost českého pískovcového lezení. Narodil se 25. 4. 1945 v Kateřinicích, v současné době žije v Praze. Má přezdívku „Šedý vlk“, „Šedej“. Získal doktorát na Fakultě žurnalistiky UK a následně pracoval jako reportér v ČTK, díky čemuž měl vždy přístup k perfektní fototechnice (Haselblad, Rolleiflex SL66, Nikon F2, Nikon F3, Mamiya 67 a Linhof Bi – systém, Sinar 9×12 cm s objektivy Lomo 35 mm a řadu dalších).

Cílem Karla Vlčka nebyla ve skalách reportážní fotografie, snahou byl dynamický snímek.  Hrál si s hloubkou prostoru a skoro vše fotil kinofilmem s širokoúhlým objektivem. A to znamenalo, že musel viset do dvou metrů od lezců. Dokumentoval především extrémní lezení 60. – 80. let. Jako první
lezec-fotograf se věšel do stěn a přímo komandoval lezce jako Rakoncaj, Mocek nebo Berežný. Právě poslední jmenovaný, Pišta Berežný, je hlavní hybnou silou organizace výstavy, kterou chystáme na letošní podzim. Přijďte se přesvědčit o manipulativních schopnostech Karla Vlčka, který dokázal odvážné jedince přimět k přeskokům, které na hraně uskutečnitelnosti končily někdy i v nemocnici. Své autorské fotografické výstavy představoval Karel Vlček také na filmových festivalech v Itálii, Francii nebo Rakousku. Publikoval v zahraničních časopisech, například ve francouzském Montagnes, španělském Vertical a britském Mountain. Po sametové revoluci přestal profesionálně fotografovat, místo toho začal každý rok jezdit na dálkové cyklistické výpravy, například z Prahy do Pekingu.

Galerie

1 fotografie

Čas konání

Otevřeno denně kromě pondělí:

květen – září: 9:00 – 17:00

říjen – duben: 9:00 – 16:00

Vstupné

Dospělí: 70,- Kč

Důchodci: 50,- Kč

Děti do 15 let, *studenti: 40,- Kč

Rodinné vstupné: 170,- Kč

Adresa a kontakt

Muzeum Českého ráje v Turnově

Skálova 71, 511 01 Turnov

Podělte se o událost s přáteli Sdílet na Facebooku

Podobné akce v okolí