Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.
Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kamenná paměť města – kulturní památky Turnova

27.03.2024 9:00 - 02.06.2024 16:00
Muzeum Českého ráje v Turnově
Ukázat akci na mapě
  • Výstava

Jaroslav Prášil (nar. 1946 v Ústí nad Labem) vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (1964–1970) v ateliéru se zaměřením na sklářské výtvarnictví u prof. Stanislava Libenského. Během studií jej zaujala řemeslná tvorba kolegyní v ateliéru textilu, především paličkovaná krajka. Vedle malby a grafiky se začal věnovat tradičním řemeslným technikám – paličkování, háčkování, ale též ruční výrobě vánočních ozdob a košíkářství.

Výstava Pod střechou představí výtvarnou práci Jaroslava Prášila, která je dlouhodobě ovlivněna, jak řemeslnými technikami, tak lyrickou abstrakcí a organickými tvary. Hravou a pečlivou práci s barvou
a jemné, citlivé zacházení s materiálem můžeme nalézat jak v jeho autorsky pojednaných ručních papírech, tak v nejnovějších grafikách a textilních paličkovaných špercích. Paličkované náramky odkazují na autorův jedinečný cit pro detail, barevnost i promyšlené skloubení estetické kvality s ruční lidovou řemeslnou technikou. Na autorských grafikách rozpoznáváme motivy z každodenního života (např. Osetá krajina, Linecký koláč, Červen a další) nebo odkazy na biblické příběhy (Ovoce stromů rajského, Svatý Šebestián, Janův jazyk). Samostatnou zmínku si zaslouží Prášilovy drobné kresby květin, které vznikaly při jeho studijních procházkách po okolí Železného Brodu (1960–1964, Střední uměleckoprůmyslová sklářská škola).

V neposlední řadě výstava poodhalí vybrané poklady z půdy. Název metaforicky odkazuje na místo, kde si s radostí často něco ukládáme, abychom se k tomu dříve nebo později vrátili a například to znovu použili. Jaroslav Prášil sbírá staré textilie jako přehozy na postel, záclony, kapesníky, ubrusy, a také paličky z celého světa. Pod jeho střechou se nachází i různé skleněné komponenty a darované starší perle. V mnohých paličkovaných objektech používá jím vypěstovaný, sklizený a na kolovratu zpracovaný len. Ve vlastní tvorbě pracuje s pestrou materiálovou základnou – lněné a syntetické nitě, leoninské předivo, dřevo, perleť, kost, žíně, drát, skleněné komponenty a další darované či nalezené předměty. Sklář, grafik, malíř a textilní výtvarník Jaroslav Prášil již od sedmdesátých let 20. století spoluurčuje charakter výtvarného umění v Ústí nad Labem, kde dlouhodobě pedagogicky působí
na univerzitě a v roce 1994 zde založil ateliér Přírodní materiály (Fakulta umění na designu Univerzity
J.  E.  Purkyně).

Vernisáž výstavy ve středu 27. března v 17.00 hodin.
Muzeum Českého ráje v Turnově (Kamenářský dům) / 27. 3. – 2. 6. 2024

Čas konání

denně kromě pondělí 9.00 – 16.00 hod.

Vstupné

Dospělí: 90,- Kč, Důchodci: 70,- Kč, Děti do 15 let, *studenti: 50,- Kč

Adresa a kontakt

Muzeum Českého ráje v Turnově

Skálova 71, 511 01 Turnov

Podělte se o událost s přáteli Sdílet na Facebooku

Podobné akce v okolí

Zadejte text